CALIMANEL-TOPLITA ROMANA
Ca utilizator al forumului http://marianolaru.3xForum.Ro aveti obligatia de a sterge orice mp3/video/album descarcat de la noi in maxim 24 de ore de la download. In cazul nerespectarii acestui termen, administratorul si/sau creatorul acestui forum nu poate/pot fi tras/trasi la raspundere pentru nimic. Nu gazduim fisierele aflate pe site, ci le indexam de pe alte site-uri!Disclaimer: This site does not store any files on its server. We only index and link to content provided by other sites.
Lista Forumurilor Pe Tematici
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA | Inregistrare | Login

POZE CALIMANEL-TOPLITA ROMANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
adee din Mures
Femeie
24 ani
Mures
cauta Barbat
24 - 59 ani
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA / STIRI HARGHITA SI COVASNA / Interviu cu domnul ing. STELU PLATON, primarul municipiului Topliţa  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mariol44
Administrator

Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
- Stimate domnule inginer, vă aflaţi în cel de-al doilea mandat de primar al Topliţei. De ceea ce aţi realizat în primul mandat nu vă întreb, fiindcă ştim cu toţii. În urma celor patru ani din primul mandat, oraşul Topliţa şi-a schimbat mult înfăţişarea, motiv pentru care marea majoritate a topliţenilor v-au dat votul din nou. Aş vrea însă să vă întreb care sunt priorităţile înscrise în agenda dvs. în acest mandat? Ce s-a realizat până acum şi ce urmează să se realizeze în anii următori?
- Din capul locului trebuie să vă spun că de când am candidat prima dată, mi-am propus să realizez câteva lucruri importante, între care dorinţa de a schimba în bine faţa oraşului. Asta cu atât mai mult cu cât trăiesc aici de o viaţă, de prin 1980, când am venit ca inginer stagiar la Fabrica de încălţăminte ,,Topliţana". E drept, nu m-am născut aici, ci la doar câţiva km de oraş, la Platoneşti, însă aici am făcut şcoala, până la terminarea liceului. Deci mi-am început zborul în viaţă de aici, aşa că m-am considerat şi mă consider topliţean.
De atunci, din tinereţe încă, am fost dezamăgit de înfăţişarea oraşului nostru. Nu spun asta ca să dau vina pe cineva, ori pentru a sugera că acum oraşul arată grozav. Mai e mult până departe, cum se spune. Însă, aşa cum aţi spus, faţa oraşului s-a schimbat mult în bine.
- Cu ce aţi început, domnule primar?
- Am început cu ceea ce trebuia, adică cu ceea ce începe orice bun gospodar, dacă vrea să facă ceva serios, care să dăinuie. Mai întâi, ne-am fixat priorităţile, iar pe baza acestora am trecut la realizarea de proiecte. Fără proiecte nu se mai poate face nimic acum. Nu spun, am găsit şi proiecte mai vechi, pe care s-au cheltuit o groază de bani, dar fiind neviabile, nici unul nu s-a mai realizat. Atunci am stat şi ne-am făcut socoteala banilor, respectiv de unde am putea avea banii necesari pentru ceea ce voiam să realizăm. Adică, resursele noastre, dar şi alte fonduri pe care le puteam atrage. Foarte important a fost anul 2008, când ne-am dat seama că pentru ceea ce voiam să facem, trebuia, obligatoriu, să accesăm fonduri europene. Şi am început întocmirea proiectelor pentru a obţine aceste fonduri.
În martie, 2009, am depus un proiect integral, care prevedea modernizarea a 41 de străzi, realizarea unui centru social, pentru bătrâni, şi sistemul public de supraveghere, cu peste 60 de camere video. Acum, în 2013, pot spune că în bună parte acest proiect este realizat: centrul social este terminat, chiar dacă el nu va putea fi pus în funcţiune acum, din motive independente de voinţa noastră. Avem însă obligaţia de a-l pune cel târziu în luna martie 2014, fiindcă nu suntem dispuşi să dăm banii înapoi. Sistemul de supraveghere cu camere video funcţionează, iar modernizarea celor 41 de străzi este în curs de realizare, în mare parte fiind deja terminată.
Dar nu trebuie să uităm că până la aceste obiective, ce se realizează acum, am finalizat câteva lucrări de mare importanţă pentru oraşul nostru. Este vorba de terminarea edificiului din centrul oraşului, început în urmă cu vreo 30 de ani, care adăposteşte acum Primăria Municipală, Casa Municipală de Cultură şi Biblioteca Municipală. Dar am executat şi alte lucrări importante care nu se văd: peste 20 de km de reţele de apă potabilă, peste 20 de km de reţele de canalizare, am construit cea mai modernă staţie de epurare din judeţul Harghita etc. Vă pot spune că din 2009, de când am început realizarea investiţiilor, am cheltuit, până în prezent, aproape o mie de miliarde de lei vechi, sumă foarte mare pentru un oraş cu doar 15.000 de locuitori.
- De unde aţi făcut rost de această sumă uriaşă?
- În primul rând, de la Uniunea Europeană, apoi de la Guvernul României, fiindcă pe mine, ca primar, nu mă interesează culoarea politică a nu ştiu cărui ministru. Pe mine mă interesează să obţin bani. Şi dacă mă întreabă dacă am proiect, i-l arăt imediat şi-mi dă banii. Am avut şi avem şi resurse financiare proprii, pe care avem obligaţia să le gospodărim cu grijă. De exemplu, din pădurile proprii, nu am vândut nici un singur metru cub de lemn fără licitaţie. Aşa am ajuns să vindem lemnul ,,pe picior" cu 3,2 milioane de lei vechi mc! Pe de altă parte, nu am aruncat cu bani în stânga şi în dreapta, fără rost. Am ţinut la bani, cum se spune. Pe lucrări valorând 400 de miliarde, am cheltuit doar cinci miliarde, adică doar 5 la sută, nu 10 la sută, cât ne dă voie legea. M-am gândit nu numai la investiţii, ci şi la problemele multe şi grele de ordin social, la grădiniţe, la şcoli, la spital, la ajutoarele sociale. Vreau să vă spun că atunci când banii publici sunt cheltuiţi cu grijă şi realizările sunt pe măsură.
- Aş vrea să-mi spuneţi ceva şi despre perspectivele turistice ale oraşului.
- Am început şi în această direcţie o serie de investiţii, fiindcă pe lângă posibilităţile pe care le avem în direcţia dezvoltării zootehniei şi punerii în valoare a resurselor forestiere, turismul trebuie să devină una dintre priorităţi, date fiind condiţiile naturale de care Topliţa dispune. Mă gândesc la valorificarea eficientă a apelor minerale mezotermale din staţiunea Banffy, motiv pentru care am şi început construirea a două noi bazine, din care unul acoperit, cu încălzire centrală, vestiare, sală de fitnes etc. Staţiunea va fi legată pe un drum, să-i spun turistic, foarte frumos, cu pârtia de schi de pe Măgheruş. Vrem să punem în valoare şi posibilităţile turistice pe care ni le oferă muntele Tarniţa de pe care se deschide o panoramă extraordinară asupra Văii Mureşului, spre est, până spre Gheorgheni. Acolo vom dezvolta şi un turism sportiv, de căţărare, pe stâncile muntelui, dar şi un turism cu tentă religioasă, prin construirea, pe platoul muntelui, a unui altar luminat în timpul nopţii. Nu am uitat nici Valea Topliţei, cu frumuseţile sale, cu apele sale limpezi, posibilităţile de pescuit sportiv la păstrăv. Sper să putem moderniza şi cei 9 km de drum, până la schitul de la Gura Izvorului, cu posibilităţi de punere în valoare a potenţialului turistic pe care ni le oferă ,,împărăţia de frumuseţi" a Călimanilor.

A consemnat Ilie ŞANDRU


_______________________________________
Tot ce-i romanesc nu piere!

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la