mariol44
Administrator
Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 25239
|
|
De-a lungul secolelor, misterul care a inconjurat atat locatia, cat si modul in care au disparut cetatile Sodoma si Gomora a ramas de nepatruns, pentru oamenii de stiinta.
Multi au incercat sa dezlege aceste enigme, insa ipotezele precum eruptia vulcanica sau o explozie a acumularilor de gaze naturale si de petrol din pamant, care ar fi dus la sfarsitul cetatilor, au fost infirmate.
Descifrarea unei tablite de lut aflate de ani buni in proprietatea British Museum a lansat o noua pista: la originea dezastrului s-ar fi aflat un... asteroid!
In opinia cercetatorilor britanici, asteroidul care a ras de pe fata pamantului Sodoma si Gomora ar fi apartinut asa-numitei grupe Aten (sau Aton, numita astfel dupa zeul-Soare al egiptenilor).
Cercetatorii britanici n-au indraznit sa-si publice concluziile intr-o revista stiintifica, din teama de a nu fi ironizati.
Ei mai sustin ca inainte de impact, asteroidul a provocat un lant de distrugeri spectaculoase, consemnate in circa 20 de legende antice si chiar in Biblie, in povestea Sodomei si a Gomorei. Cele doua cetati, cred Hempsell si Bond, ar fi fost parjolite de flacarile provocate de unda de soc.
Teoria lor e contestata de arheologi, care spun ca sumerienii nu erau totusi capabili sa observe atat de amanuntit cerul.
La randul lor, geologii afirma ca modificarea reliefului de la Kofels s-ar fi produs cu circa 6000 de ani mai devreme decat au calculat cei doi britanici. Acestia continua sa se agate de argumentul ca o "simpla" surpare a unui munte nu ar fi putut elibera atata energie incat sa modeleze solul in structura si forma pastrate pana astazi. Pentru asta ar fi fost necesara energia a 4,5 megatone de trotil, ca sa incinga pana la 1.700 de grade Celsius stratul de roca de pe povarnisul muntelui.
Ca sa ne facem o imagine, bomba atomica "Little Boy", lansata in 1945 asupra Hiroshimei, avea o forta distructiva echivalenta cu "numai" 13-15 kilotone de explozibil TNT.
Ce spune Biblia
Varianta crestina a distrugerii celor doua cetati o gasim descrisa amanuntit in Vechiul Testament, potrivit caruia, inmultindu-se fara seaman faradelegile, preacurvia si mizeria morala a locuitorilor din cetatile Sodoma si Gomora, Dumnezeu a decis distrugerea lor in totalitate.
Dintr-un dialog pe care patriarhul Avraam il poarta cu Dumnezeu, rezulta ca in cele doua asezari nu s-au aflat nici macar zece locuitori drepti, de dragul carora sa fie acordata iertarea divina.
Drept pentru care, din toata suflarea, doar nepotul lui Avraam, Lot, sotia si cele doua fiice au fost salvati de Dumnezeu. Insa in fuga lor spre Toar, femeia lui Lot, nesocotind porunca ingerilor de a nu se uita inapoi, "s-a prefacut in stalp de sare". Ulterior, cele doua fiice ale lui Lot aveau sa aduca pe lume, prin incest cu propriul tata, parintii a doua popoare: moabitii si amonitii.
In cautarea unei explicatii stiintifice a dezastrului descris atat de amanuntit in Sfanta Scriptura, dr. Melvin Kyle a condus in 1924 o expeditie arheologica in zona unde se presupune ca s-ar fi aflat Sodoma si Gomora, langa Marea Moarta.
Facand sapaturi, Melvin Kyle si William Albright au descoperit un strat de sare care se intinde pe o lungime de 10 km si are o grosime in unele locuri de 50 cm. Deasupra acestui strat de sare este unul de pucioasa.
La situl Bab-edh-Dhra din Peninsula Lisan, s-au gasit urmele unei asezari stravechi si prospere din vremea lui Avraam, asezare distrusa prin foc in intregime.
Invatatii antici si istorisirile lor
Cativa invatati renumiti, printre care si Tacitus, au facut referiri la ruinele pe care le-ar fi vazut ei insisi. Istoricul Tacitus confirma nimicirea descrisa in Biblie, notand: "Sesul vecin cu Marea Moarta, candva roditor si populat cu orase mari, a fost nimicit prin fulger, urmele caruia se vad pe pamantul ars, azi cu totul neroditor".
La fel si geograful grec Strabo pomeneste distrugerea Sodomei in lucrarea sa "Geografia".
La randul sau, evreul Iosif Flavius scria, in cartea sa "Razboaiele iudaice": "Provincia din preajma lacului Sodomei era candva o tara binecuvantata prin rodnicia sa si se impodobea cu multe orase, dar acum este cu totul arsa. Se spune ca pentru nelegiuirile locuitorilor ei, a fost distrusa de fulger. Chiar si pana azi se pot vedea unele ramasite ale focului ceresc si urmele a cinci orase".
Chiar si localizarea exacta a acestor cetati sinonime azi cu "tara pacatelor" le-a dat mari batai de cap istoricilor si arheologilor. Potrivit unora dintre ei, Sodoma ar fi putut coincide cu actualul sit arheologic de la Bab-edh-Dhra din Iordania, iar Gomora - cu situl de la Numeira (la 13 km sud de primul).
Parerea generala este ca ambele asezari se aflau in sudul Marii Moarte, iar eventualele ruine s-ar putea gasi sub ape. Ca argument, sunt aduse mentiunile istoricului evreu Iosif Flaviu si ale celui crestin Eusebiu, dupa care Marea Moarta se intindea de la Ierihon pana la Toar, facand parte dintr-un grup de cetati de campie.
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|