mariol44
Administrator
 Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
|
|
Un numar de 150 de firme din industria lemnului din Harghita se impotrivesc infiintarii in judetul Covasna a unei fabrici de cherestea, de catre grupul austriac Schweighofer, sustinand ca investitia va afecta serios mediul si va duce la falimentarea antreprenorilor locali din domeniu.
Cele 150 de firme, atat de prelucrarea lemnului, cat si din activitatile conexe, sunt reunite in Asociatia ARBOR si de mai mult timp incearca sa sensibilizeze factorii de decizie din Romania ca investitia ce urmeaza sa se faca la Covasna pericliteaza atat sustenabilitatea economica a regiunii, cat si gestionarea rationala a resurselor naturale ale intregii tari.
Presedintele ARBOR, Molnar Judith, a declarat, joi, pentru AGERPRES ca au fost inaintate mai multe proteste si scrisori deschise catre factorii responsabili atat de la nivel local, cat si de la nivel central, s-a discutat cu reprezentantii Ministerului Mediului si urmeaza o intalnire cu cei ai Ministerului Economiei.
Potrivit sursei citate, infiintarea fabricii de cherestea de la Reci, judetul Covasna, va duce la inchiderea multor firme locale din domeniu, care vor ajunge sa livreze materie prima pentru Schweighofer, va pune in pericol 13 mii de locuri de munca si avea ca efect si defrisari masive de padure.
''Punctul de vedere al asociatiei este ferm in acest sens.
Aceasta investitie austriaca reprezinta un pericol chiar si pentru siguranta nationala a Romaniei. Trebuie doar sa ne aducem aminte de dezastrele provocate de defrisarile masive, iar in urmatorii zece ani aceste paduri vor fi rase de pe fata pamantului. Sa nu uitam de inundatiile care pot fi provocate in urma acestor taieri masive de masa lemnoasa, de iminentul dezechilibru produs la nivelul ecosistemelor. Astfel se contureaza viitorul copiilor nostri'', a afirmat Molnar Judith.
De asemenea, reprezentantii ARBOR considera ca ''infiltrarea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer in judetul Covasna nu reprezinta altceva decat falimentarea constienta a unitatilor din industria prelucrarii lemnului, care mai exista momentan in Romania, si redirectionarea angajatilor acestor intreprinderi catre oficiile de plasare a fortei de munca''.
Molnar Judith a subliniat ca studiile efectuate de reprezentantii ARBOR in Germania au aratat ca, de fapt, investitia cu infiintarea fabricii ar fi de maximum 15 milioane euro si nu 150 milioane, asa cum sustine investitorul austriac, iar numarul de locuri de munca infiintate ar fi de 65 si nu 650, asa cum s-a anuntat.
Potrivit sursei citate, demersul ARBOR este sustinut si de Consiliul Judetean Harghita, de parlamentari UDMR, cum ar fi fostul ministru al Mediului, deputatul Korodi Attila, de mai multe asociatii neguvernamentale din toata tara dar si de sute de persoane fizice.
Molnar Judith a precizat ca ARBOR s-a infiintat in anul 2004, cand compania austriaca Holzindustrie Schweighofer a dorit sa infiinteze o fabrica de cherestea si in apropierea comunei Remetea, din Harghita si impreuna cu un parlamentar UDMR a facut demersuri atunci pentru oprirea investitiei.
In ciuda acestui lucru, au existat firme de prelucrare din judet care si-au inchis portile si au devenit furnizori pentru fabricile Schweighofer din Romania, presedinta ARBOR sustinand ca ''este mult mai rentabil sa exploatezi padurea cu cinci oameni, decat sa mentii in viata o fabrica de prelucrare''.
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, luna trecuta, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Fabrica ar urma sa fie pusa in functiune anul viitor, fiind a cincea unitate de productie pe care o detine in Romania investitorul austriac. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a declarat atunci ca motivele pentru care a ales sa vina in judetul Covasna au fost recomandarile bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la traditia prelucrarii lemnului in zona, existenta fortei de munca calificate, plasarea judetului in centrul tarii, precum si sprijinul promis din partea autoritatilor locale. Acesta a mai spus ca viitoarea fabrica, ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuala de debitare de 800.000 de metri cubi.
O buna parte din cherestea si din produsele prelucrate in Romania vor fi exportate, printre partenerii importanti ai companiei numarandu-se tarile asiatice, in special Japonia.
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|