CALIMANEL-TOPLITA ROMANA
Ca utilizator al forumului http://marianolaru.3xForum.Ro aveti obligatia de a sterge orice mp3/video/album descarcat de la noi in maxim 24 de ore de la download. In cazul nerespectarii acestui termen, administratorul si/sau creatorul acestui forum nu poate/pot fi tras/trasi la raspundere pentru nimic. Nu gazduim fisierele aflate pe site, ci le indexam de pe alte site-uri!Disclaimer: This site does not store any files on its server. We only index and link to content provided by other sites.
Lista Forumurilor Pe Tematici
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA | Inregistrare | Login

POZE CALIMANEL-TOPLITA ROMANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Iulia00 la Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 57 ani
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA / STIATI CA? / Top 10 invenţii antice  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mariol44
Administrator

Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 25239
Rareori când rostim cuvântul ‘antic’ ne gândim la altceva decât toga, gladiator, car de luptă sau ceva similar. Nu ne gândim la aruncătoare de flăcări, chirurgie oculară sau alte invenţii pe care le considerăm moderne. Iată 10 lucruri de care anticii dispuneau şi pe care tindem să le atribuim epocii moderne..

Cosmeticele

În Roma antică femeia se folosea de compuşi metalici pentru a-şi modifica culoarea facială. Oxizii de staniu sau plumb serveau drept agenţi de pălire a feţei, arsenicul (deşi se ştia că este otrăvitor) drept fard de obraz şi cărbunele creion de ochi. Romanii sunt de asemenea primii care folosesc oglinzile de buzunar…

Contorul de parcurs

Deşi la început utilizat eficient de către greci la măsurătorile dintre oraşe, romanii au inventat un contor foarte simplu în forma unei căruţe cu roţi de diametrul 4 picioare. De fiecare data când acestea făceau o rotaţie completă, un bolţ i-ar aplica unei roţi dinţate o crestătură din cei 400 de dinţi. De fiecare data când se întorcea roata dinţată, căruţa străbătea o milă romană (~1400 metri)

Aruncătorul de flăcări

Bizantinii au întrebuinţat prima data aruncătorul de flăcări ca dispozitiv naval, de obicei pentru a a da foc capelajului şi pânzelor corabiei inamice. Deşi dispozitivele manuale erau greu de manevrat şi periculoase, cele navale erau mult mai eficiente. Având la bază conceptul de pompă cu sifon, flăcările erau pompate şi se împingea lichidul inflamabil din rezervor, fortându-l să treacă printr-o flacără, aprinzând sprayul până la un nivel de baraj letal de foc.

Medicamentele

Există multe dovezi arheologice şi istorice care susţin ideea că anticii beneficiau de proceduri medicale şi medicamente complexe. Mierea era folosită ca antiseptic principal, caprifoiul pentru inflamarea splinei, părul de cal pentru copci, acele subţiri pentru chirurgia reparatorie a cataractei sau viermii pentru curăţarea rănilor. Majoritatea procedurilor medicale nu s-au schimbat fundamental de mii de ani. Abcesul este încă dechis, drenat şi curăţat, osul este încă pus la loc, dintele încă se mai scoate, deşi medicaţia a evoluat.

Armele biologice

O dată cu sporirea cunoaşterii medicale s-a înregistrat şi un progres, cu consecinţe negative, în ingineria producerii de arme biologice. În Evul Mediu, asaltul asupra armatei inamice presupunea şi asediul unei cetăţi cu catapulte şi maşini de război care azvârleau carcase de animale. Şi mai demult, există dovezi cum că prizonierii bolnavi de ciumă erau azvârliţi în râurile care treceau prin oraşe, distrugând alimentarea cu apă şi demoralizând forţele defensive.

Piscinele încălzite

Termele lui Caracalla reprezintă unul din cele mai mari complexe balneare din perioada antică. Termele dispuneau de camere şi băi încălzite sau răcite, o sală de sport şi o garderobă. O reţea ingenioasă de camere subterane şi tuneluri, combinate cu furnale amenajate pe lângă parcele creau particularităţile termale deosebite de care se serveau patricienii.

Sistemul poştal

Sistemele poştale antice erau folosite fie pentru afaceri oficiale ale statului, fie de armată, fiind adesea cel mai rapid mijloc de informare disponibil.

Betonul

Romanii sunt creditaţi cu inventarea betonului modern ca material de construcţie, material complet revoluţionar în vremea aceea. Era uşor, extreme de rezistent şi foarte maleabil in stare lichida. Componentele de bază ale betonului nu s-au schimbat de mii de ani şi în multe privinţe betonul roman era calitativ superior celui modern.

Calculatorul astronomic

Cel mai precoce exemplu de calculator mecanic folosit pentru calcule astronomice este mecanismul Antikythera. Roţile sale calculau poziţia soarelui, lunii şi altor obiecte astronomice. Complexitatea sa rivalizează cu cea a unor produse mult mai târzii, de secol 17. Antikythera a fost creat undeva între 150 şi 100 a.Hr.

Sticlăria

Cea mai timpurie producţie de sticlă o avem în Mesopotamia. Utilizările sale se răspândesc şi se rafinează sub influenţa egiptenilor, grecilor şi romanilor.

Sursa: listverse.com


_______________________________________
Tot ce-i romanesc nu piere!

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la