mariol44
Administrator
Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 25239
|
|
Cei mai iluminati oameni de pe Pamant au fost liderii religiosi, care au schimbat lumea si viata celor din jurul lor. Dintre cei mai cunoscuti, care au si astazi o influenta remarcabila asupra existentei omenirii, ii enumeram pe Iisus Hristos, Mahomed sau Buddha.
In timp ce personalitatile politice si militare vin si pleaca, liderii religiosi par sa indure trecerea secolelor, motiv pentru care milioane de oameni inca ii venereaza, dupa sute sau chiar mii de ani dupa ce au murit, potrivit Top Tenz.
Cea mai mare problema a acestei liste a figurilor religioase a fost ordinea in care apar ele. Sa le punem intr-o ordine cronologica sau dupa numarul de adepti? In final, lista a fost alcatuita in functie de impactul pe care fiecare lider religios l-a avut in istorie si de rolul sau din ziua de astazi.
1. Iisus din Nazaret
Crestinismul are mai mult de un miliard de adepti in intreaga lume.
Desi aparitiile sale publice nu au durat decat putin mai mult de doi ani, Hristos nu a avut mai mult de cateva mii de adepti in timpul vietii sale, nu a lasat scrieri personale si a fost executat de catre autoritatile romane. Toate acestea l-au facut sa devina un personaj important al istoriei.
In schimb, astazi el este venerat, nu numai ca un mare profet si ca un invatator moral, dar ca manifestare adevarata a lui Dumnezeu pe Pamant, un statut demonstrat prin faptul ca a inviat din morti, la trei zile dupa moartea sa.
Crestinii cred, de asemenea, in inaltarea lui la cer, motiv pentru care milioane de credinciosi de astazi asteapta cu nerabdare reintoarcerea lui si venirea perioadei de o mie de ani de pace pe Pamant.
2. Mahomed de la Mecca
Este greu sa subestimezi impactul pe care Mahomed l-a avut asupra istoriei si el continua sa joace un rol important in viata a aproape un miliard de oameni.
Considerat de a sasea parte din populatia globului ultimul si cel mai mare dintre toti profetii, el trebuie amintit ca omul care a scris Coranul, una dintre cele mai cunoscute si citite scrieri sacre din lume si ca intemeietorul religiei islamice.
3. Buddha
Avem tendinta sa utilizam termenul "Buddha" ca o metafora pentru iluminarea spirituala sau pentru intelepciune, insa a existat o persoana in spatele acestei mitologii. Siddhartha Gautama, care si-a luat numele de Buddha mai tarziu, a trait o viata de lux in primii 29 de ani ai sai, apoi a devenit ascet.
El este considerat fondatorul budismului, care in prezent are aproape 400 de milioane de credinciosi in intreaga lume.
4. Krishna
La fel ca la Buddha, uneori este dificil sa se faca distinctie intre faptele istorice si metafora, atunci cand vine vorba de una dintre cele mai vechi figuri religioase. Acest lucru este valabil pentru Krishna, care pare a fi un om pe de o parte si o putere supranaturala pe de alta parte.
Krishna este figura centrala a hinduismului si in mod traditional lui i se atribuie scrierea Bhagavad Gita, un text considerat sacru.
5. Confucius
Confucius (numele in latina a celui chinez, Kong Zi) nu a fost un lider religios in sine, ci mai degraba un filosof ale carui invataturi au influentat o mare parte din regiunea asiatica, China, Coreea, Indochina si Japonia.
Ideile sale au condus la dezvoltarea unui sistem filosofic, cunoscut sub numele de confucianism si care a fost introdus in Europa de catre italianul Matteo Ricci, in secolul al XVI-lea.
6. Zoroastru
Zoroastru sau Zarathustra a fost un profet persan antic, care a fondat prima religie cunoscuta in istorie, zoroastrismul. Potrivit Zend Avesta, cartea sacra a acestei religii, Zoroastru s-a nascut in nordul Persiei, probabil in secolul al VII-lea i.Hr.
Potrivit profetului, omului i s-a dat puterea de a alege intre bine si rau, iar acest dualism a constituit forta conducatoare din spatele monoteismului din Orientul Mijlociu, iar Zoroastru a devenit lumina calauzitoare a civilizatiei persane.
7. Moise
In timp ce istoria iudaismului este plina de profeti celebri, de la David la Solomon si de la Ilie la Ezechiel, niciunul dintre ei nu a avut un impact mai mare decat Moise, fara de care religia moderna a evreilor nu ar fi existat.
Se presupune ca Moise sta la baza celor cinci carti ale Torei din Vechiul Testament, cele mai venerate scrieri iudaice. Moise a murit la 120 de ani, inainte de a pune piciorul de pamantul sfant promis.
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|