mariol44
Administrator
Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 25239
|
|
Mumii, civilizatii disparute, limbi nedescifrate, soldati romani care au infiintat orase in China, statui si megaliti a caror provenienta nu a fost niciodata explicata. Iata cateva dintre misterele istoriei umanitatii incluse intr-un top al evenimentelor istorice mai putin studiate si discutate, dar fara indoiala foarte interesante, alcatuit de livescience.com. Top 10 mistere nerezolvate ale istoriei umanitatii
1.Disparitia civilizatiei de pe Valea Indusului
Cu o cultura care s-a intins din vestul Indiei pana in Afganistan si o populatie de peste cinci milioane de oameni, antica civilizatie de pe Valea Indusului, cea mai veche civilizatie cunoscuta, a aparut in epoca bronzului si era, se pare, foarte interesata de igiena... Decaderea lor enigmatica poate fi comparata cu colapsul civilizatiei mayase. Abia in 1922, o serie de excavari arheologice au scos la iveala faptul ca antica civilizatie isi crease un sistem complicat de canalizare si dispunea de bai de-adreptul imaculate. De aici ideea ca sanatatea si igiena erau un punct important in sistemul de valori al populatiei disparute. In mod ciudat, nu exista dovezi arheologice despre eventuale armate, sclavi, conflicte sociale sau alte "vicii" care au prevalat in societatile antice.
2.Mumiile din Tarim La inceputul secolului trecut, arheologii au gasit, in timpul unor excavatii in Bazinul Tarim din China, peste 100 de cadavre mumificate, care dateaza de acum 2.000 de ani. Unul dintre arheologi si-a dat insa seama ca este ceva foarte ciudat: unele dintre mumii aveau parul blond si nasul mai lung, comparativ cu populatiile indigene. Arheologul Victor Mair a facut in 1993 teste ADN ale mumiilor si a dovedit provenienta europeana a copurilor mumificate. Texte chinezesti antice, datand chiar din mileniul I inainte de Christos, descriu grupuri de populatii caucaziene care locuiau in Orientul indepartat, dar nu exista nicio referire despre cum sau de ce aceste populatii europene au ajuns acolo.
3.Manuscrisul lui Voynich
Manuscrisul cifrat, vechi de 500 de ani, a fost descoperit intr-o biblioteca din Roma si nu a fost descifrat pana acum. Cartea are 240 de pagini cu ilustratii si texte intr-o limba necunoscuta. Descifrarea a fost imposibila chiar si pentru cei mai buni criptografi din lume, unii ajungand chiar la ideea ca este vorba despre o farsa elaborata. Cu toate acestea, exista dovezi care arata ca inscriptiile din manuscris par sa urmeze regulile si structura unei limbi.
4.Legiunea romana pierduta
Dupa ce persii au invins o mica armata romana condusa de generalul Crassus, legenda spune ca o mica parte dintre soldatii romani au ratacit prin desert si au fost in cele din urma capturati de soldatii chinezi ai dinastiei Han. Istoricul chinez Ban Gu scria, in secolul I, era noastra, despre o batalie cu o ciudata armata care lupta in formatie "solzi de peste", caracteristica armatelor Imperiului Roman. Un istoric de la universitatea din Oxford, Marea Britanie, care a comparat diverse texte antice, sustina ca legiunea romana pierduta a fondat un oras langa desterul Gobi, numit, Liqian, care in chineza ar insemna Roma.
5.Cine a fost Robin Hood?
Existenta unui haiduc in padurile Albionului pare sa fie mult mai plauzibila decat cea unui rege cu o sabie magica, dar cautarile istoricilor privind adevarata identitate a acum personajului de poveste / film au fost mult ingreunate de lipsa unor reltari consistente. Printre candidatii la titlul de "adevaratul Robin Hood" se numara un fugar din Yorkshire, Robert Hod, care-si spunea Hobbehod, si un anume Robert Hood of Wakefield. Lista "suspectilor" a fost insa complicata dupa ce numele Robin Hood a devenit sinonim cu raufacator, iar identitatea sa a devenit si mai greu de aflat dupa ce povestile care il includeau au inceput sa contina personaje ca "Printul John" si "Richard Inima de Leu".
6.Megalitii din Carnac
Pe coasta nord-vestica a Frantei, in regiunea numita Bretania, exista peste 3.000 de megaliti, asezati in linie dreapta si insirati pe o distanta de peste 12 kilometri. Legenda locala vorbeste despre o legiune romana care marsaluia prin zona, iar vrajitorul Merlin i-a prefacut pe toti in pietre. O teorie moderna sustine ca megalitii erau parte a unui sistem antic de detectare a cutremurelor. Nimeni nu are insa detalii despre populatia din neolitic care a construit complexul.
7. Caderea civilizatiei minoice
Cauzele disparitiei uneia dintre cele mai avansate dar si interesante civilizatii din epoca bronzului, Imperiul minoic, de acum mai bine de 3.500 de ani, de pe insula Creta, sunt inca un prilej de dezbateri aprinse printre istorici. Tablite de lut cu inscriptii au aratat ca, acum trei milenii si jumatate, viata pe Creta a fost serios afectata de eruptia vulcanica de pe o insula vecina, Thera. Cretanii au constinuat sa reziste pe insula inca circa 50 de ani, iar teoriile care incearca sa explice disparitia civilizatiei minoice (de la Minotaur, personaj mitic, jumatate om jumatate taur, care locuia pe insula) vorbesc despre o patura de cenusa vulcanica care a dus la foamete sau o societate slabita care a fost usor de cucerit de alte populatii.
8.Cadavrele mumificate din mlastinile nordice
Misterul cadavrelor din mlastinile din nordul Europei este demn de un episod din serialele cu investigatii criminalistice. Cercetatorii care au studiat aceste mumii din mlastini, gasite in numar destul de mare, au gasit dovezi clare de tortura si tehnici "de interogare" medievale. Exista teorii conform carora victimele era de fapt sacrificate intr-un ritual pagan.
9.Helike, orasul pierdut, poate "adevarata Atlantida"
Istoricul grec din secolul al II-lea Pausanias vorbeste despre un mare cutremur care a distrus orasul Helike. Tsunami-ul care a urmat a sters orice urma a orasului odata infloritor, care adapostea un templu inchinat lui Poseidon, zeu al marii. In afara vechilor texte grecesti, nu exista nicio dovada a existentei acestui oras, pana cand, in 1861, un arheolog a gasit o moneda de bronz care avea gravat capul zeului Poseidon. In 2001, arheologii au reusit sa gaseasca ruinele lui Helike sub malul si pietrisul depus de mare. Vestigiile sunt acum in curs de dezgropare, iar unii cosnidera ca aceasta ar putea fi adevarata Atlantida.
10.Rongorongo
Considerat "celalalt mister al Insulei Pastelui", Rongorongo este un tip de scriere hieriooglifica indescifrabila, folosita de locuitorii timpurii ai regiunii. In timp ce nicio alta populatie aprpiata nu a avut un limbaj scris, Rongorongo a aparut in mod misterios pe la 1700. Limba s-a pierdut insa odata cu sperantele de a putea descifra scrisul hieroglific dupa ce primii colonizatori europeni au interzis folosirea ei din cauza legaturilor cu radacinile pagane ale indigenilor.
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|