mariol44
Administrator
 Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
|
|
Vă oferim posibilitatea să cunoaşteţi practicile populare ale moldovenilor, în spiritul celor mai bune tradiţii − de continuare a valorilor culturale promovate de-a lungul veacurilor.
La elaborarea reţetelor culinare ne-am bazat pe investigaţiile de teren realizate în satele Moldovei, dînd astfel practicilor locale o şansă în plus de a putea fi preluate de cei cointeresaţi.
Preparatele culinare din reţetele prezentate au, în general, în calitate de ingrediente, alimente şi condimente produse în ţara noastră, astfel e mai uşor pentru gospodine, ne referim la procurarea lor.
CUPRINS
Gustări reci 1. Gustarea haiducului 2. Gustare cu brînză de oi şi usturoi 3. Ruladă cu brînză de vaci 4. Salată cu carne de vită şi fasole roşii 5. Salată cu fasole păstăi şi ardei 6. Fasoliţă (fasole făcăluite) 7. Fasole înăbuşite cu roşii 8. Roşii umplute cu ciuperci 9. Roşii umplute cu vinete 10. Roşii umplute cu brînză de oi 11. Castraveţi cu salată verde şi brînză 12. Castraveţi umpluţi cu carne de găină 13. Gogoşari umpluţi cu porumb, morcov şi prune uscate 14. Ardei graşi prăjiţi cu sos 15. Ardei graşi ca acasă 16. Gustare rece din legume prăjite 17. Ardei umpluţi cu mere şi morcov 18. Ardei umpluţi cu brînză 19. Ardei graşi umpluţi, muraţi ca acasă 20. Vinete murate umplute cu legume 21. Vinete tocate 22. Coşuleţe din vinete 23. Vinete umplute cu ciuperci 24. Salată din carne de pui şi legume prăjite 25. Salată din legume ca la Chişinău 26. Salată cu ardei copţi şi mazăre verde 27. Gustare moldovenească 28. Salată de ţelină cu mere 29. Salată de fasole păstăi cu verdeaţă şi usturoi 30. Salată din fasole păstăi cu legume 31. Tocătură de dovleci 32. Salată de sfeclă cu mere şi nuci 33. Tocătură de ciuperci 34. Ciuperci umplute 35. Vinegretă cu scrumbie şi porumb 36. Pateu cu scrumbie, brînză de vaci şi nuci 37. Peşte copt cu legume şi mirodenii 38. Ruladă de scrumbie umplută cu legume 39. Peşte prăjit cu mujdei 40. Ruladă din carne de porc cu caise uscate 41. Ruladă de muşchi de vită cu prune uscate 42. Ruladă din carne de pui cu ardei copt 43. Salată din ridiche, morcov şi ceapă verde 44. Salată de legume prăjite 45. Saltison (varianta 1) 46. Saltison (varianta 2) 47. Sos mujdei 48. Borş de tărîţe 49. Rulade de dovlecei umpluţi cu legume (varianta 1) 50. Rulade de dovlecei umpluţi cu legume (varianta 2) 51. Răcitură de cocoş 52. Răcituri asortate 53. Gogoşi picante din brînză de vaci şi de oi 54. Carne coaptă cu prune uscate 55. Tocătură de vinete și ardei grași copți
Supe, borşuri , ciorbe, zeamă 56. Ciorbă ţărănească în ulcele 57. Ciorbă ţărănească din carne de vită cu legume la cuptor 58. Ciorbă de viţel cu ciuperci 59. Ciorbă scăzută 60. Ciorbă de vită cu tăieţei de casă 61. Supă cu frecăţei 62. Ciorbă cu fasole 63. Borş ca acasă 64. Borş scăzut 65. "Bureachiţă" - supă de roşii cu pelmeni 66. Ciorbă cu carne de oi 67. Ciorbă ca la ţară 68. Supă de cartofi cu crupe de porumb şi ciuperci 69. Zeamă cu măruntaie de pasăre 70. Zeamă de găină cu orez 71. Borş cu porumb 72. Supă de cartofi cu porumb 73. Zeamă de găină cu tăieţei de casă şi ciuperci 74. Bulion cu porumb şi omletă 75. Ciorbă de carp 76. Ciorbă de urzici 77. Ciorbă de măcriş cu crupe de porumb 78. Ciorbă de fasole verde 79. Supă de dovlecei cu ciuperci şi porumb 80. Ciorbă de raţă 81. Ciorbă cu carne de oaie
Bucate din legume 82. Roşii prăjite, cu usturoi şi brînză 83. Roşii umplute cu vinete 84. Roşii umplute cu legume 85. Roşii umplute cu porumb, ou şi ceapă 86. Roşii umplute cu ciuperci şi ceapă 87. Ardei graşi umpluţi cu legume şi orez 88. Dovlecei cu smîntînă la cuptor 89. Ardei graşi umpluţi cu ciuperci şi orez 90. Vinete înăbuşite cu smîntînă 91. Vinete cu ardei graşi şi roşii 92. Iahnie de vinete 93. Vinete prăjite cu mujdei 94. Vinete coapte umplute cu legume 95. Vinete prăjite în liezon 96. Ghiveci 97. Dovlecei umpluţi cu ciuperci 98. Fasole păstăi cu smîntînă 99. Fasole păstăi cu ceapă 100. Fasole păstăi cu ou 101. Ciulama cu fasole păstăi cu sos alb 102. Fasole înăbuşite în ulcele ca la ţară 103. Fasole înăbuşite cu prune uscate 104. Iahnie de fasole cu sos de roşii 105. Varză umplută cu ciuperci 106. Sarmale cu orez şi gutui 107. Sarmale cu ciuperci şi crupe de porumb 108. Dovleac prăjit cu roşii 109. Budincă cu dovleac și mere 110. Budincă de dovleac cu tăieţei 111. Budincă de dovleac cu orez 112. Cartofi noi fierţi cu usturoi 113. Cartofi cu turte 114. Cartofi înăbuşiţi cu ciuperci 115. Cartofi prăjiţi cu ceapă 116. Cartofi umpluţi cu brînză şi ciuperci 117. Colţunaşi leneşi cu cartofi şi brînză 118. Ruladă de cartofi cu porumb şi ciuperci 119. Praz umplut cu ciuperci şi orez 120. Budincă de morcovi cu brînză de vaci şi prune uscate 121. Budincă de morcovi cu mere 122. Iahnie de cartofi 123. Cartofi copţi cu dovleci şi roşii 124. Ciuperci coapte cu tăieţei 125. Ciuperci înăbuşite cu fasole 126. Tocană de ciuperci cu ardei graşi
Bucate din porumb 127. Mămăligă 128. Porumb cu mere, prune uscate şi friganele 129. Porumb cu mazăre verde înăbuşit în smîntînă 130. Mămăligă cu lapte 131. Mămăligă prăjită cu smîntînă 132. Sarmale cu crupe de porumb 133. Gogoşele din brînză şi unt ("Urs" 134. Alivanca 135. Omletă cu mămăligă şi jumări
Bucate din crupe, făină, brînză şi ouă 136. Colţunaşi cu brînză 137. Colţunaşi cu brînză şi cartofi 138. Colţunaşi cu cartofi şi jumări 139. Colţunaşi cu dovleac, mere şi nuci 140. Dejun ţărănesc 141. Ochiuri ca la ţară 142. Ochiuri cu slănină şi ardei gras 143. Scrob cu praz 144. Scrob cu dovlecei şi brînză 145. Dovleac cu orez şi stafide 146. Omletă cu mămăligă 147. Colțunași cu brînză de vaci
Bucate din peşte 148. Crap ca la Nistru 149. Şalău cu mujdei 150. Peşte cu ceapă înăbuşit în vin 151. Crap după reţeta pescarului 152. Crap în făină de porumb 153. Şalău în sos picant 154. Peşte prăjit cu vinete 155. Peşte înăbuşit 156. Friptură de peşte în ulcele 157. Fitofag înăbuşit cu vin 158. Peşte copt cu dovleci şi praz 159. Crap înăbuşit în marinată ca la ţară 160. Şalău cu legume la cuptor 161. Crap la grătar 162. Şalău umplut 163. Şalău „Basarabia”
Bucate din carne de vită 164. Carne de vită în sos de coniac 165. Carne de vită prăjită cu vinete şi roşii 166. Şniţel moldovenesc 167. Antricot nistrean 168. File nistrean 169. Carne bătută (bătuţele) de viţel cu legume în vin 170. Carne de vită cu frişcă 171. "Brisole" moldoveneşti 172. Biftec 173. Carne de vită cu fasole verde 174. Carne de vită cu praz 175. Friptură ţărănească 176. Carne de vită înăbuşită cu legume 177. Carne de vită ca la ţărani 178. Carne de viţel înăbuşită cu vinete şi ţelină 179. Carne de viţel înăbuşită cu ciuperci şi dovlecei 180. Muşchi de vită cu ardei gras 181. Pîrjoale de casă 182. Carne de vită cu gutuie
Bucate din carne de oaie şi de miel 183. Miel înăbuşit în vin 184. Carne de oaie înăbuşită cu prune uscate 185. Drob de miel 186. Tocană de miel cu gutui 187. Miel umplut la cuptor 188. Carne de oaie înăbuşită cu fasole verde 189. Carne de oaie ca la Comrat 190. Carne de oaie ca la găgăuzi 191. Iahnie ca la bulgari 192. Carne de oaie haiducească 193. Carne de oaie cu garnitură asortată 194. Ciulama de miel (mîncare găgăuzească 195. Carne de oaie cu vinete
Bucate din carne de pasăre 196. Pui umplut 197. Pui cu legume 198. Cavurma de pui (mîncare găgăuzească 199. Friptură de măruntaie 200. Pui prăjit cu fasole păstăi şi dovlecei 201. Pui cu suc de struguri 202. Pui înăbuşit cu mere 203. Friptură de pui în ulcele 204. Tocană de pui cu mămăligă 205. Friptură în ulcele ca la mama acasă 206. Raţă înăbuşită cu prune uscate 207. Vinete cu umplutură de carne de pui 208. Prepeliţe umplute cu gutui şi prune uscate 209. Pui umplut cu sarmale 210. Gîscă umplută cu orez, gutuie, mere 211. Curcan (curcă umplut cu tăieţei şi măruntaie 212. Raţă coaptă în bostan 213. „Mandja” (mîncare găguzească 214. Ciulama de pui 215. Iahnie din carne de găină 216. Raţă în sos de vişine 217. Ficat de găină în sos de smîntînă 218. Şolduri de găină umplute cu ciuperci 219. Budincă cu vinete şi carne de găină 220. Zraze «Codreanca» 221. Zraze din carne de găină 222. Zraze din carne de găină de casă cu ciuperci
Bucate din carne de iepure 223. Iepure de casă prăjit cu legume 224. Friptură de iepure de cîmp 225. Tocană cu iepure de casă şi dovleci 226. Iepure de casă înăbuşit cu fasole roşii 227. Tocană de iepure de casă 228. Iepure prăjit în sos de smîntînă 229. Iepure de casă cu legume şi vin 230. Iepure de casă în sos de vin cu piept de porc afumat 231. Iepure cu măsline 232. Iepure umplut
Bucate la grătar 233. Piept de porc la grătar 234. Frigărui cu ciuperci proaspete la grătar 235. Porumb la grătar 236. Mititei 237. Miel la grătar 238. Carne de oaie la grătar 239. Pui la grătar 240. File de porc la grătar 241. Antricot la grătar 242. File de carne de vită la grătar 243. Biftec la grătar 244. Escalop la grătar 245. Ficat de pasăre de casă la grătar 246. Frigărui din ficat la grătar 247. Ficat la grătar 248. Frigărui din ficat de găină în slănină afumată 249. „Trei ciobănei” 250. Steak „Basarabia” 251. Costiţă la grătar 252. Costiţă de porc la grătar 253. Şniţel din carne de oaie la grătar
Bucate din carne de porc 254. Jambon 255. Pulpă de porc înăbuşită cu cartofi 256. File de porc marinat în vin 257. Piept de porc ca la moldoveni 258. Piept de porc cu sos acru-dulce 259. Zraze „Nistru” 260. Zraze de Chişinău 261. Carne de porc cu prune uscate 262. Carne de porc înăbuşită cu vin şi praz 263. Ghiveci ţărănesc 264. Tocană de porc cu mămăligă 265. Carne de porc în ulcele cu colţunaşi 266. Carne de porc înăbuşită cu vinete 267. Carne de porc înăbuşită cu fasole 268. Carne de porc împănată cu prune uscate, la cuptor 269. Chifteluţe 270. Pîrjoale ca la Chişinău 271. Carne de porc împănată cu legume şi înăbuşită 272. Dovlecei copţi cu carne de porc 273. Gogoşari umpluţi cu carne 274. Rulade cu carne de porc în foi de varză 275. Costiţă umplută cu tăieţei şi măruntaie 276. Purceluş la cuptor 277. Carne de porc cu morcov şi pătrunjel 278. Sarmale moldoveneşti cu carne 279. Sarmale moldoveneşti cu varză 280. Sarmale cu varză murată 281. Sarmale în ardei dulce 282. Sarmale asortate 283. Carne de porc cu prune 284. Praz umplut cu orez şi carne de porc
Bucate din măruntaie 285. Friptură de ficat cu ciuperci 286. Tocană ca la ţară 287. Cighiri 288. Ficat de vită, fiert înăbuşit în sos de smîntînă
Paste făinoase şi produse de patiserie 289. Aluat pentru plăcinte şi învîrtite 290. Plăcinte cu varză 291. Plăcinte cu cartofi cruzi 292. Plăcinte cu cartofi şi brînză 293. Plăcinte cu carne 294. Plăcinte cu ou şi mărar 295. Plăcinte cu brînză de vaci 296. Plăcinte cu mere 297. Plăcinte cu varză din aluat de drojdii 298. Învîrtită cu brînză 299. Învîrtită cu ou şi ceapă verde 300. Tăieţei de casă cu brînză şi ardei graşi 301. Tăieţei de casă 302. Tăieţei cu mac şi unt 303. Saralie cu brînză (varianta 1) 304. Saralie cu brînză (varianta 2) 305. Învîrtită cu brînză de vaci 306. Chec ţărănesc cu mere 307. Babă neagră 308. Cozonac 309. Pască cu brînză de vaci 310. Ruladă de sărbătoare cu nuci 311. Ruladă cu vişine 312. Ghevrec (uscăţele, mîncare găgăuzească 313. Uscăţele cu dovleac 314. Baclava moldovenească 315. Turtă dulce (reţetă veche basarabeană 316. Mălai cu verdeaţă 317. Mălai 318. Plăcinte cu ciuperci şi cartofi 319. Plăcinte cu brînză de vaci şi cartofi 320. Mălai cu magiun 321. Saralie cu varză 322. Clătite umplute cu vişine în sucul lor 323. Muli dulci în ceaun 324. Babă albă 325. „Ghiozlemea” (mîncare găgăuzească 326. „Cîvîrma” (mîncare găgăuzească 327. „Dioşemea” (tartă în foi, din aluat cu drojdii, mîncare găgăuzească 328. „Macarina” (mîncare găgăuzească 329. „Kabaklî” (mîncare găgăuzească 330. „Poocea” (mîncare găgăuzească 331. „Degeţele” ca la Comrat din aluat nedospit 332. „Locum” (mîncare găgăuzească 333. „Kaimaklî” (mîncare găgăuzească 334. Clătite „Toamna de aur” 335. Prune uscate umplute cu nuci şi garnisite cu frişcă 336. Plăcinte cu vișine 337. Reţete de familie 338. Sfaturi de garnisire a bucatelor
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|