jojo
Moderator
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 544
|
|
Moartea lui Osama bin Laden, cel mai important eveniment petrecut in ultimul timp pe plan mondial, a venit dupa una dintre misiunile cele mai spectaculoase si complexe pe care le-au intreprins Statele Unite pe pamant strain si care nu are comparatie in istoria recenta.
Misiunea de depistare si apoi lichidare a lui Osama bin Laden a constat intr-un lung sir de operatiuni controversate, informatii extrem de confidentiale bazate pe inteligenta si intuitie, context favorabil si o doza sanatoasa de paradoxuri.
1. Anihilarea, peste capul Pakistanului
Uciderea lui bin Laden in Pakistan s-a facut peste decizia autoritatilor din acest stat musulman, fara stirea lor si chiar impotriva vointei unor parti ale acestora. De ce? Foarte simplu. Nu numai ca un cerc largit de oameni care stiau ar fi pus in pericol operatiunea, dar multi ar fi putut-o impiedica. Din motivul ca serviciile de informatii ale Pakistanului - temutele ISI, joaca murdar. Joaca de partea teroristilor. Sau macar o buna parte a ei. Saptamana trecuta, amiralul american Mike Mullen i-a acuzat ca sprijina reteaua Haqqani, aliata al-Qaida din Afganistant.
Si e foarte posibil si un alt lucru. E posibil ca ISI sa-l fi sprijinit direct pe Osama bin Laden sa se ascunda in Pakistan, asa cum sustin sau macar tolereaza unele din factiunile talibanilor pakistanezi care lupta impotriva americanilor. Altfel, e greu de explicat, desi nu imposibi, cum bin Laden a reusit sa se faca nevazut atat de mult timp in Pakistan. Teoria e foare posibila, in conditiile in care ISI e plin de islamisti cu vederi radicale.
Dar a avut ISI acordul autoritatilor pakistaneze? Nu. In niciun caz. Presedintele Zadari e un adversar declarat al radicalilor islamisti, care de altfel i-au ucis sotia, pe Benazir Bhutto. Doar ca ISI e o institutie atat de puternica, atat de numeroasa - reminiscenta a razboaielor cu India - si atat de complexa incat niciun lider pakistanez nu a controlat-o in totalitate.
2. Bin Laden, ucis din cauza bolii
Cum de teroristul pe care toata lumea il credea ascuns in pesterile de la granita afgano-pakistaneza devenise atat de sedentar incat locuia intr-un oras aflat la cateva zeci de kilometri de capitala Islamabad?
Raspunsul nu e deloc complicat. De ani de zile se stie ca bin Laden suferea de o afectiune grava a rinichilor si trebuia sa faca dializa zilnic. Lucru aproape imposibil daca esti pe fuga sau daca te ascunzi intr-o zona salbatica.
3. Americanii nu aveau habar daca bin Laden e in cladirea atacata
Desi ii cautau urmele de ani de zile si presupuneau ca bin Laden se ascunde in cladirea in care s-a descoperit in cele din urma ca se ascundea, americanii nu aveau nici macar un element care sa le spuna cu siguranta faptul ca inauntru e cel mai cautat terorist al lumii.
Pur si simplu, era doar o supozitie, bazata pe faptul ca acolo a fost vazut intrand cel banuit ca ar fi curierul de incredere al lui bin Laden si ca cei care locuiau acolo traiau intr-un secret absolut.
4. Obama a luat decizia in timp ce se pregatea pentru un eveniment plin de umor
Presedintele american Barack Obama a luat decizia de a comanda asaltul asupra cladirii in care se presupunea ca e Osama bin Laden in timp ce se pregatea pentru Cina Corespondentilor, un eveniment traditional in cursul caruia liderul de la Washington trebuie sa spuna o multime de glume, la care de obicei invitatii rad in hohote.
Conform New York Times, presedintele Obama chiar s-a intrerupt din repetitiile pentru acest eveniment pentru a-l suna pe seful operatiunii, amiralul McRaven, pentru a fi informat despre cursul pregatirilor si pentru a-i ura noroc.
5. "Geronimo", prins sau facut pulbere?
Din momentul in care americanii au presupus ca in cladirea respectiva se afla Osama bin Laden, factorii de decizie de la Washington au inceput sa evalueze modul in care il vor anihila pe cel caruia i-au dat numele de cod "Geronimo".
Prima optiune, cea sustinuta de secretarul Apararii, Robert Gates, a fost distrugerea cladirii in care se gasea teroristul, cu ajutorul bombelor ghidate prin laser. Singura problema? Era nevoie de 32 de bombe pentru a produce rezultatul dorit. Ceea ce ar fi putut insemna si un mare numar de victime civile, dar mai ales ar fi insemnat ca, in locul cadavrului lui bin Laden, ar fi avut un crater. Asadar, nicio confirmare ca bin Laden a murit si nicio victorie mediatica pentru SUA.
6. Recunoscut pe loc, desi avea creierii pe jos
Cum de au stiut americanii ca cel pe care l-au ucis e chiar Osama bin Laden? Nu pentru ca una dintre sotiile sale l-a identificat. Ci pentru ca americanii insisi l-au identificat. Cu ajutorul tehnologiei de varf.
Astfel, desi Osama bin Laden fusese impuscat in fata, ii lipsea unul dintre ochi si, conform presei americane, ii sarisera o parte din creieri, s-a confirmat ca e el dupa ce un soldat i-a pozat fata si a introdus-o in sistemul de recunoastere faciala. Rezultatul? In proportie de 95%, era sigur ca suspectul ucis era Osama bin Laden.
7. Atacul este legal
Desi in mod normal atacarea teritoriului unei alte tari suverane, in cazul acesta Pakistanul, e considerata o incalcare a legislatiei internationale, americanii pot pretinde o acoperire legala.
Astfel, capitolul VII, articolul 51 al Chartei ONU prevede dreptul la autoaparare al unui stat, chiar prin interventie in alt stat inainte de decizia Consiliului de Securitate, daca se considera ca exista riscul ca din statul respectiv se pregateste un atac iminent impotriva sa.
Desigur, definita de "atac iminent" e discutabila pentru unii, cei mai multi juristi cad de acord ca nu e nevoie ca un atac armat sa fie in curs, ci poate sa fie pregatit, asa cum desigur era cazul la Osama bin Laden.
In plus, desi, din nou, exista divergente intre juristi, uciderea in sine a lui bin Laden, fara proces, poate fi considerata legala, in conditiile in care acesta e considerat "combatant inamic".
|
|