CALIMANEL-TOPLITA ROMANA
Ca utilizator al forumului http://marianolaru.3xForum.Ro aveti obligatia de a sterge orice mp3/video/album descarcat de la noi in maxim 24 de ore de la download. In cazul nerespectarii acestui termen, administratorul si/sau creatorul acestui forum nu poate/pot fi tras/trasi la raspundere pentru nimic. Nu gazduim fisierele aflate pe site, ci le indexam de pe alte site-uri!Disclaimer: This site does not store any files on its server. We only index and link to content provided by other sites.
Lista Forumurilor Pe Tematici
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA | Inregistrare | Login

POZE CALIMANEL-TOPLITA ROMANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ciocolata4u pe Simpatie
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
30 - 51 ani
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA / CARTI IN LIMBA ROMANA / Unirea Dobrogei cu Romania Moderat de Tman
Autor
Mesaj Pagini: 1
mariol44
Administrator

Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
In ziua de 1 octombrie 1878, Rusia a ocupat Basarabia de Sud, dupa ce autoritatile romane se retrasesera din cele trei judete - Ismail, Cahul si Bolgrad. „Totul s-a petrecut in cea mai deplina ordine”. In felul acesta, se facuse primul pas „pentru indeplinirea dispozitiunilor Tratatului de Pace de la Berlin”.
Duminica, 8 octombrie, a avut loc intrarea solemna a trupelor romane victorioase in capitala tarii, Bucuresti. Intreaga procesiune, pornita de la bariera Herastrau, a fost grandioasa. La rondul al doilea de la Sosea fusese ridicat un mare Arc de Triumf - menit a indica „inceputul caii de intrare a trupelor in Capitala”. In amintirea faptelor de eroism in razboiul independentei, se schimbasera denumirile unor artere centrale ale Bucurestilor. Strada principala (Podul Mogosoaiei) luase numele de Calea Victoriei, alte strazi se numeau Grivita, Plevna, Smirdan, Rahova. In zilele urmatoare au inceput pregatirile in vederea unirii Dobrogei cu Romania. La 15 octombrie a fost promulgata o lege prin care se puneau la dispozitia Guvernului un milion de lei pentru „luarea in stapinire a Dobrogei si pentru primele organizari din acea provincie.”
Delegatia romana pe linga comisia europeana ce trebuia sa fixeze frontiera romano-bulgara, era alcatuita din Mihail Pherekyde, delegat civil, si din coloneii Slaniceanu, Arion si Falcoianu. La Palat, Domnitorul stabilea, cu ministrul de razboi, generalul Alexandru Cernat, dispozitiunile pentru ocuparea militara, in prima etapa, a
Dobrogei. O intreaga divizie de trupe urma sa fie concentrata la Braila, gata sa inceapa marsul (de data aceasta pasnic) peste Dunare. I.C. Bratianu si M. Kogalniceanu au pornit-o, prin Calarasi, spre Silistra, unde urmau sa intilneasca pe membrii comisiei europene rizati sa stabileasca noua fruntarie dobrogeana. De acolo, Kogalniceanu isi continua drumul la Galati, unde trebuia sa reprezinte Romania la intrunirea Comisiei Europene a Dunarii. La 28 octombrie, prim-ministrul Bratianu comunica Principelui Domnitor, la Bucuresti, ca fusese fixat de catre comisia europeana primul punct al frontierei romano-bulgare, la „distanta de 800 metri spre rasarit de portile Silistrei”, astfel ca „pozitia dominanta Arab-Tabia cade in partea Romaniei”.
Rusia isi exprima dorinta ca dispozitiile Conventiei romano-ruse din 4 aprilie 1877 sa fie deja extinse si asupra Dobrogei romanesti. Guvernul roman a raspuns, fireste, ca acest lucru va fi acceptat numai dupa preluarea provinciei sud-dunarene.
Raminea lucru stabilit ca Domnitorul Romaniei sa participe in persoana, in fruntea armatei, la luarea in stapinire a Dobrogei. Intr-un Consiliu de Ministri, prezidat de Domnitor, la 10 noiembrie 1878, s-au fixat „normele pentru luarea in stapinire a Dobrogei”. Pe de alta parte, s-a stabilit ca ministrul Kogalniceanu sa comunice consulului rus la Bucuresti ca Guvernul roman trebuie sa intre in stapinirea Dobrogei inaintea deschiderii Parlamentului, mai cu seama ca „fara Parlament nu se putea incheia o noua Conventie de trecere a trupelor ruse prin teritoriul romanesc”.


unirea dobrogei romania ziua octombrie 1878, rusia ocupat basarabia sud, dupa romane din cele trei

10.3KB


_______________________________________
Tot ce-i romanesc nu piere!

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la