mariol44
Administrator
 Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
|
|
Format / Calitate: Avi - Divx Coppelia
Music: Leo Delibes
Original Libretto: Charles Nuitter & Arthur Saint-Léon after A Story by E.T.A. Hoffmann.
New Version Choreographed And Staged By Oleg Vinogradov.
Swanilda: Irina Shapchits Franz: Mikhail Zavialov Coppelius: Petr Rusanov Coppélia: Elvira Tarasova Swanilda’s Friends: Tatiana Salnikova, Marina Tchirkova, Anastasia Dunets, Tatiana Rusanova Franz’s Friends: Boris Shepelev Yaroslav Fadyev Yuri Fateyev Igor Beliaev Spanish Doll: Marina Abdullayeva Scottish Doll: Irina Guseva Chinese Doll: Albert Mirzoyan Nutcracker: Alexander Sapogov
Set Design: Vyacheslav Okunov Costume Design: Irina Press.
Maryinsky Theatre Orchestra Dirijor : Alexandre Viliumanis
Corpul de balet si artistii Kirov Ballet
Leo Delibes se afirmă ca un creator deosebit de reprezentativ pentru epoca în care a trăit. Cu un remarcabil talent afirmat de copil, cu studii muzicale în oraşul natal (Saint-Germain-du Val) ce vor culmina prin înscrierea sa la Conservatorul din Paris pe cînd avea doar doisprezece ani, Delibes va fi onorat de timpuriu cu un premier prix la clasa de solfegiu şi încurajat de profesorii de la clasa de pian, de orgă, de compoziţie – unde l-a avut profesor pe Adolphe Adam, autor a numeroase opere şi balete. Excelent pianist şi organist, el va fi angajat în anul 1855 ca acompaniator la Teatrul Liric (apoi ca dirijor de cor), activitate practică ce va marca începuturile viitorului compozitor de operete, balete şi opere. În primăvara anului 1870, compozitorul scrie baletul Coppelia, care a prins priză la public de la prima sa reprezentaţie, ulterior cucerind scenele tuturor teatrelor din Europa
Coppelia este un balet clasic în adevăratul sens, şi cu touch sau de folclor est-european, continuă să se bucure de popularitate în toată lumea. Acesta combină romantismul dintre Swanilda şi Franz cu povestea de papuşii create de Coppelius, a cărui cea mai mare dorinţă este de a crea o păpuşă cu suflet. Franz se îndragosteşte imediat de Coppelia, care crede că este reală, dar în cele din urmă recunoaşte că este doar o păpuşă. El se întoarce la Swanilda, şi după sărbătoarea din final toată lumea este împăcată.
Aceasta este o producţie remarcabilă a unuia dintre cele mai indragite balete din repertoriul clasic. Din fericire, există mai multe DVD-uri care sunt foarte apreciate cu Coppelia, inclusiv versiunea din 1993 de la Australian Ballet, dar şi cea din 1993 cu baletul de la Kirov ce surprinde spiritul poveştii şi portretizarea personajelor. Este o coregrafie frumoasă, pusă în scenă, şi portretizată, inclusiv unele fermecătore apropieri şi vederi de sus din punctul de vedere al păpuşii mecanice, Coppelia. Celebrul coregraf rus şi scenograf, Oleg Vinogradov, nu se îndepărtează de poveste şi încântă privitorul cu unele surprize inteligente. El integreaza cu atenţie corpul de balet care reflectă, uneori, mişcările de dansatori principali.
Spre deosebire de alte versiuni ale acestui balet, producţia Kirov include o scenă de dans extinsă şi plină de umor, în actul I, cu papusa mecanică în piaţa oraşului. Franz şi prietenii lui sunt atrasi, dar nedumeriţi de răspunsurile sale mecanice şi care încearcă să o ajute să se desfăşoare. Personajul fermecătoarei Swanilda este interpretată de Irina Shapchits, în dansul ei expresiv şi expresia facială. Ea arată echilibru remarcabil şi flexibilitate în momentele solo şi duetele cu Franz.
Actul II oferă un ecran plin de viaţă şi inventiv cu jucăriile mecanice ale Dr. Coppelius, inclusiv gimnastica uimitoare a Spargatorului de Nuci. Ci o notă plină de umor, Swanilda, dându-se drept papusa, îi dă lovituri si palme lui Franz pentru infidelitatea lui. Scena din Town Square demonstrează de ce Kirov este, probabil, cel mai premiat corp de balet din lume. Performanţele sale uimitoare şi versatilitatea aminteste de un corp de medaliati cu aur.
Acţiunea
Actul I
Bancherul Hoffmann este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Fiul său, Franz, se va căsători în curând cu tânăra Swanilda. Cu ocazia nunţii, Hoffmann s-a hotărât să ofere invitaţilor săi o petrecere de neuitat. El i-a comandat lui Coppélius, inventator celebru, o maşinărie nemaiîntâlnita, o nouă minune a lumii: o păpuşă mecanică ce poate seduce orice bărbat. Lucrând zi şi noapte, Coppélius îşi desăvârşeşte intenţia până la perfecţiune, astfel încât se îndrăgosteşte de propria-i plăsmuire, pe care o numeşte „Coppélia”. Acum îşi doreşte ca păpuşa să rămână numai a lui şi păstrează pentru el secretul prin care mecanismul capătă viaţă: sacrificarea unui om, pentru a-i "fura" sufletul. Suntem în ziua nunţii dintre Swanilda şi Franz. Coppélius nu mai poate amâna momentul despărţirii de creaţia vieţii sale. Hoffmann îi porunceşte să o aducă pe Coppélia în fata invitaţilor curioşi. Pentru a-l compromite pe Hoffmann şi a-l aduce în pragul falimentului, unul dintre invitaţi se furişează în laboratorul lui Coppélius şi se travesteşte în păpuşa seducătoare. Spre deliciul asistenţei, presupusa Coppélia cucereşte bărbaţii, unul după altul. Distracţia continua până când Franz cade şi el "victima" păpuşii, stârnind gelozia proaspetei sale soţii şi supărarea tatălui. La rândul său, Coppélius devine gelos. El smulge "păpuşa", care tocmai îl îmbrăţişa pe Franz, şi dispare cu ea în mulţime, ducând-o în laboratorul său printr-o uşă secretă. Petrecerea s-a stricat. Dezamăgiţi, invitaţii pleacă rând pe rând. Rămaşi în familie, bancherul încearcă să o împace pe Swanilda, care este încă furioasă pe Franz. El îi promite că îl va pedepsi pe Coppélius şi trimite doi oameni de încredere să-l caute. Apoi îi îndeamnă pe cei doi tineri căsătoriţi să meargă la culcare şi, ameţit de băutură, este scos din încăpere. Nu după multă vreme, Franz revine în locul unde a cunoscut-o pe Coppélia, căutând-o în zadar. Preocupat, nu îşi da seama că Swanilda l-a urmărit până aici. Supărată, ea priveşte cum Franz, aflat încă în puterea vrăjii, rememorează întâlnirea cu păpuşa seducătoare. Intrat pe uşa secretă, Coppélius reapare, căutând o batistă pierdută de Coppélia. Franz şi Coppélius se întâlnesc. Franz îi mărturiseşte inventatorului că s-a îndrăgostit de Coppélia şi că şi-ar da chiar şi viaţa să o mai vadă o dată. Swanilda profită de neatenţia lui Coppélius şi intră în laboratorul acestuia, hotărâtă să afle secretul păpuşii mecanice. Coppélius îşi dă seama ca Franz este următoarea victimă cu ajutorul căreia păpuşa ar putea să capete din nou viaţă şi îl atrage în laborator, făgăduindu-i că o va revedea pe Coppélia.
Actul II
În timp ce o caută pe Coppélia, "rivala" sa, Swanilda pătrunde, o dată cu publicul, în laboratorul lui Coppélius. Aici, ea îl întâlneşte pe invitatul-impostor care tocmai se dezbrăcase de hainele păpuşii. Pentru a nu fi surprins şi de către Coppélius, acesta reuşeşte să fugă. Swanilda descoperă câteva personaje ce par a fi prizonierii lui Coppélius. Speriată de tot ceea ce vede, Swanilda vrea să fugă. Dar, deodată, o zăreşte pe cea pentru care venise aici, Coppélia. Swanilda se îmbracă în hainele acesteia, din dorinţa de a-i juca o farsă lui Coppélius. În acel moment, în laborator intră Coppélius care îl trage după el pe Franz. Acum băiatul se află în puterea magicianului, care îl adoarme, hipnotizându-l. Coppélius trebuie să se pregătească pentru întâlnirea cu femeia perfectă. "Servitorii" săi îl ajută. Îi lustruiesc pantofii, îl piaptănă, îl parfumează. Mulţumit că totul a decurs conform planului, el o aduce în centru pe Coppélia şi îşi execută magia prin care sufletul lui Franz trece în corpul păpuşii. Încetul cu încetul, păpuşa "prinde viaţă" şi începe să danseze cu Coppélius, care e cuprins de frenezie că miracolul s-a produs. Coppélia-Swanilda încearcă să se apropie de Franz pentru a-l scoate din starea de hipnoză. Disperată că nu reuşeşte să-l trezească şi luptându-se cu Coppélius care încearcă, gelos, să o îndepărteze, Swanilda o arată pe adevărata Coppélia, pe care o distruge. Coppélius înţelege acum că a fost păcălit, iar singurul lucru pe care îl mai poate face este să plângă pe ceea ce a mai rămas din iubita sa. Odată cu distrugerea Coppéliei, Franz şi personajele star-uri se rup de vraja lui Coppélius. Întreaga casă a inventatorului - magician se "dezmembrează" şi dispare, în timp ce lumea, atrasă de vedetele care pozează fotografilor în atitudini binecunoscute, intră în scenă şi se bucură împreună cu cei doi îndrăgostiţi. Bancherul Hoffmann vine să-şi recupereze copiii. Dispreţuitor, îi aruncă lui Coppélius un teanc de bancnote: preţul Coppéliei. Înainte de a pleca cu ceilalţi, Swanilda se apropie de Coppélius, martor trist la fericirea generală. Nu îndrăzneşte parcă să-i ceară iertare acestui om. Abia acum ştie că tot ce îşi dorea Coppélius era doar un suflet care să-l iubească şi să-i fie mereu alături. Şi mai ştie că el nu va renunţa decât atunci când va găsi un alt timp şi un alt spaţiu în care visul său va deveni realitate
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|