CALIMANEL-TOPLITA ROMANA
Ca utilizator al forumului http://marianolaru.3xForum.Ro aveti obligatia de a sterge orice mp3/video/album descarcat de la noi in maxim 24 de ore de la download. In cazul nerespectarii acestui termen, administratorul si/sau creatorul acestui forum nu poate/pot fi tras/trasi la raspundere pentru nimic. Nu gazduim fisierele aflate pe site, ci le indexam de pe alte site-uri!Disclaimer: This site does not store any files on its server. We only index and link to content provided by other sites.
Lista Forumurilor Pe Tematici
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA | Inregistrare | Login

POZE CALIMANEL-TOPLITA ROMANA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ice_babby la Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Constanta
cauta Barbat
26 - 57 ani
CALIMANEL-TOPLITA ROMANA / STIRI HARGHITA SI COVASNA / Centenarul Bisericii Ortodoxe din Livezi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mariol44
Administrator

Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
,,Satul acesta este firul de aur cu care Dumnezeu a cusut Transilvania de Moldova"

La Livezi a fost o duminică însorită, din care curgea o lumină bogată ca mierea de albine. O mare mulţime de credincioşi şi invitaţi au luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită în aer liber de un sobor de preoţi în frunte cu ierarhul Covasnei şi Harghitei, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Ioan Selejan - şi Pr. Protopop Grigore Vizoli.
Piatra de temelie a bisericii de pe deal, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, s-a pus în 1910 de George Gergely, preot la biserica din Frumoasa, de care era legată până atunci viaţa comunităţii de credincioşi din filia Livezi. Aşadar, în 2010, se aniversează o sută de ani de când în acest sat a bătut clopotul şi s-a liturghisit. Atât ÎPS Ioan, cât şi parohul bisericii, preotul Mihăilă Iulian Alexie, au adus cinste şi pomenire tuturor ctitorilor, slujitorilor şi binefăcătorilor acestui lăcaş, neuitând râvna credincioşilor de astăzi, care l-au înfrumuseţat în continuare şi au făcut posibilă minunata aniversare de duminică.
Fiind duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, sărbătoare creştină pe care o prăznuim astăzi, cuvântul de învăţătură al ÎPS Ioan a scobit adânc în înţelesurile şi tainele acestui simbol sacru, încheind astfel: ,,Crucea de pe biserica frăţiilor voastre este înfiptă adânc în această culme a satului şi ajunge până la poarta cerului. Crucea de pe orice biserică, oricât ar fi aceasta de mare sau de mică, se oglindeşte pe bolta cerului şi ea bate la poarta raiului purtând acolo fiecare suflet de creştin (...) Când va cădea crucea de pe biserica aceasta atunci va fi sfârşitul satului acesta. De aceea, aşa cum îşi predau comandanţii drapelul unităţii, tot aşa generaţii de generaţii îşi predau sfintele lăcaşe şi steagul de luptă al creştinilor, care este sfânta cruce".
,,Dacă mă întreabă cineva în străinătate de unde vin - a continuat ÎPS Ioan - îi răspund: din ţara cu multe cruci, din grădina cu multe cruci. Cum am putea da atunci o definiţie sintetică acestui sat? Liveziul este firul de aur cu care a cusut Dumnezeu această ţară, pentru că frăţiile voastre sunteţi cea mai îndepărtată localitate din estul Transilvaniei, şi de aici a cusut Dumnezeu Transilvania cu Moldova. Prin satele acestea - Voşlobeni, cele din zona Topliţei şi până la Întorsura Buzăului - a tras Dumnezeu acul cu firul de aur şi a legat provinciile româneşti unele de altele spre pace, spre bucurie şi înţelegere. Bunul Dumnezeu să vă întărească în credinţă şi să rămâneţi aici, la poalele muntelui, lângă biserica dumneavoastră, lângă mormintele moşilor şi strămoşilor şi să vă bucuraţi mereu în ceas de sărbătoare când veţi auzi dangătul clopotului care vă cheamă la Dumnezeu".
Printr-o ceremonie religioasă specifică, preotului paroh al bisericii din Livezi i s-a acordat gradul onorific de sachelar şi s-a stropit cu agheasmă iconostasul împodobit cu foiţă de aur. De asemenea, ÎPS Ioan a prezentat cu multă căldură cea mai recentă monografie a satului, ,,Livezi - oază de credinţă şi de dor", iscălită de o fiică a locului, Dorina Moraru-Drăghici.
După-amiaza, pe scena amenajată în curtea şcolii generale a avut loc un spectacol de obiceiuri, cântece, dansuri şi poezie susţinut de elevii din Livezi, Tărhăuşi (jud. Bacău) şi Nădejdea, poeţi şi recitatori ai cenaclului ,,Buna Vestire" din Miercurea-Ciuc, remarcându-se, apoi, formaţia ,,bătrânilor" din Livezi, dansatori cu anii număraţi în jurul jumătăţii de secol, autentici păstrători ,,de legi şi datini", cum zicea poetul nostru naţional. .

M. GROZA


_______________________________________
Tot ce-i romanesc nu piere!

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la