mariol44
Administrator
 Din: TOPLITA ROMANA!
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 25239
|
|
Doctorul Rieux, personajul principal al acestei carti, este ramas singur in acest oras, sotia sa avand probleme de sanatate si fiind trimisa pentru tratament intr-o statiune montana, trebuie sa faca fata situatiei tensionate ce stapaneste Oranul. Oamenii de aici sunt plictisiti, singura lor preocupare fiind afacerile. Incetul cu incetul, oamenii incep sa moara, insa statisticile nu sunt initial ingrijoratoare. Ajunse la ordinul sutelor de morti, orasul este inchis, fiind declarata oficial ciuma. Doctorul Rieux se imprieteneste cu Cottard, cel pe care il salvase in urma incercarii de a se spanzura, apoi cu Grand, un angajat al Primariei, preocupat de marea sa lucrare, o fraza in care cuvintele se schimba de pe o zi pe alta, Rambert, jurnalistul captiv in acest oras, venit din Paris pentru a face un reportaj, insa indurerat acum de lipsa sotiei sale si de incapacitatea acestuia de a ajuns la ea, Castel, un doctor batran, care incearca sa faca rost de serul necesar impotriva acestei epidemii cumplite, Tarrou, prietenul sau cel mai bun, cre este strapuns si el de ciuma in finalul cartii. Cand epidemia ia sfarsit, oamenii petrec si se bucura, desi despartirea de cei dragi este cat se poate de dureroasa.
Orasul isi pierde traditiile, initial mortii erau ingropati in functie de sex, femeile intr-o parte, si barbatii in alta parte, insa datorita repeziciuni cu care aceasta boala se derula, mortii erau aruncati unii peste altii, fara niciun ritual de inmormantare, ca mai apoi sa fie dusi la crematoriu in vagoanele tramvaielor. Despartirea se facea acum simtita, sotii, amantii, copiii, mamele, resimteau cel mai bine acest sentiment si isi doreau ca totul sa se termine cat mai repede. Desi aceasta epidemie a incetat, doctorul Rieux atrage atentia in finalul cartii ca ea poate oricand reveni, este impregnata in toate lucrurile din jurul nostru.
De fapt, romanul lui Albert Camus este o parabola exceptionala, ciuma fiind imaginara si reprezentand de fapt lupta rezistentei europene impotriva nazismului. Asadar, romanul poate fi citit ca expresie a razboiului sau a oricarui factor distructiv al echilibrului umanitatii, indemnand oamenii la lupta si victorie.
_______________________________________ Tot ce-i romanesc nu piere!
|
|